Niksar Kaymakamlığı Bengiler Mahallesi Cahit Külebi Caddesi No:1 NİKSAR / TOKAT

03565282092

Niksar

 

RAKAMLARLA NİKSAR

Kuruluş Yılı : 1861 
Rakım : 350 m
Yüzölçümü : 955 km2
İl Merkezine Uzaklığı : 56
Toplam Nüfus : 65.308
Belediye Sayısı : 6
Köy Sayısı : 83

İLÇE TARİHİ    :

Yeşilin kültürle, doğanın tarihle kaynaştığı Niksar, Tokat ilinin 11 ilçesinden biridir. 
Tarihi geçmişi Hititler dönemine kadar giden Niksar, İç Anadolu’yu Karadeniz’e, İran’ı İstanbul’a bağlayan yolların kesiştiği noktada yer almaktadır. Bundan dolayı tarih boyunca ekonomik ve askeri (stratejik) açıdan önemli olmuştur.
Türklerin Niksar’ı almasıyla birlikte, şehrin adına “iyi hisar” anlamındaki “Nik-hisar” adı verilmiş, daha sonra söylenişte kısalarak, “Niksar” şeklini almıştır.    Niksar, tarihin en büyük dönüm noktalarından biri olan Malazgirt Savaşı’dan önce, Türklerle Bizanslılar arasında birkaç kez el değiştirmiştir. 
“Danişment” lakabıyla şöhret kazanan Gümüştekin Ahmet Gazi, önce Sivas’ı, daha sonra da Yeşilırmak havzasını fethederek “Danişmentli” devletini kurmuştur. Melik Danişment Gümüştekin Ahmet Gazi, Niksar’ı fethedince, burayı devletin başkenti yapmıştır.   

1840 yılında Sivas vilayetinin Tokat sancağına bağlı bir ilçe durumuna getirilmiş olup, 1861 yılında Kaymakamlık kimliği kazanmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Paşa Amasya’da iken, 20 Haziran 1919’da İzmir’in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi üzerine Tokat’ta ilk miting Niksar’da yapılmıştır. Binlerce kişinin katıldığı miting sonunda Redd-i İlhak Cemiyeti Reisi Hacı Mahir Bey’in imzası ile İtilaf Devletleri temsilcilerine aşağıdaki telgraf çekilmiştir: 

“Niksarlılar, hukukun hamisi olduğunu iddia eden Wilson’a ve diğer devletlere müracaat ediyoruz. Artık bizim feryadımıza kulak tıkamayınız. Bizim tamamiyet-i mülkiyemize mevcudiyet-i milliyemize tecavüze devamı kastediyorsanız en kısa yol bizi öldürmektir. Geliniz, öldürünüz. Biz Türk olarak en küçük vatan parçasının Türk kalmasını istiyoruz. Siz de buna söz vermiştiniz. Şimdi ise sözünüzde durmadığınızı görüyoruz. Anadolu’ya uzatılacak bir tecavüz, bizi öldürmek için uzatılan bir adımdır.”

COĞRAFİ YAPI:
Niksar kabaca 40° 33’-40° 36’  kuzey enlemleri ile 36° 54’-36° 59’  doğu boylamları arasında yerleşmiştir. Karadeniz Bölgesi’nin Orta Karadeniz bölümünün iç kesiminde yer alan kent, Canik Dağları’nın Kelkit Vadisine bakan güney eteklerinde; Çanakçı ve Maduru Dereleri ve etrafındaki tepeler üzerinde; doğu-batı doğrultusunda kurulmuştur.                      
Niksar güneydoğuda Başçiftlik, doğuda Reşadiye, güneyde Almus, güneybatıda Tokat merkez ilçe, kuzeybatıda Erbaa, kuzeyde ve kuzeydoğuda Ordu iline bağlı Akkuş, Korgan ve Aybastı ilçeleri ile komşudur. Yüzölçümü 955 km2’ dir.
Niksar ovası kuzeyde Canik ve güneyde Sakarat dağları ile kuşatılmıştır. 

EKONOMİK YAPI:
Niksar'da Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı 504 tüccar bulunmaktadır. Kayıtlı üyelerin 242’sı tüzel kişilik 262’de gerçek kişiliktir.
Faal durumda olan Kooperatif;  5 adet motorlu taşıyıcılar kooperatifi, 3 adet konut yapı kooperatifi, 1 adet tüketim kooperatifi, 7 adet tarımsal kalkınma kooperatifi,1 adet esnaf kefalet kooperatifi ve 1 adet Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi olmak üzere toplam 18 adettir. 2 adet Üretici Birliği bulunmaktadır. 
İlçede 61 adet Anonim şirket, 181 adet limited şirket bulunmaktadır.  
Niksar Küçük Sanayi Sitesi, 03.03.1976 yılında kurulmuş ve 1994 yılında faaliyete geçmiştir. 354 işyeri mevcut olup, bunun 240’ında esnaflarımız faaliyet göstermektedir. Ayrıca Sanayi Sitesi içerisinde Hızarcılar Sitesi oluşturulmuştur. Sitede toplam çalışan kişi sayısı 980’dir. Sanayi Sitesinde 3 adet sosyal tesis ve Mesleki Eğitim Merkezi mevcuttur.
Niksar Organize Sanayi Bölgesi
Niksar Organize Sanayi Bölgesi, Gürçeşme Beldesinde yer tespiti yapılarak 1997 yılında kurulmuş olup, 1. etap 50 hektar alanın altyapı çalışmaları tamamlanmıştır.
Niksar OSB’nin I. etap 50 hektar alandaki 17 adet sanayi parselimizin 11 adedini 10 firmamıza tahsis edilmiştir. 

İDARİ YAPI:
Niksar, sosyo-ekonomik özelliğinden dolayı 1840 yılında Sivas vilayetinin Tokat sancağına bağlı ilçe merkezi durumuna getirilmiş, 1861 yılında da resmen Kaymakamlık kimliğini kazanmıştır. Biri merkez olmak üzere 6 adet belediyesi, 83 adet köyü bulunmaktadır.