ADRES
BATMANTAŞ KÖYÜ MERKEZ / TOKAT
BATMANTAŞ KÖYÜ
Tokat ilinin merkez ilçesine bağlı çerkes köyüdür. 1864 yılında uzun süren savaşlarında etkisiyle kafkasyadan General Musa Kundukhov önderliğinde köyün bulunduğu bölgeye yerleşilmiştir. Daha sonraki yıllarda Osmanlı-Rus savaşı dolayısıyla savaşın olduğu bölge topraklarından gelen bir grup kars muhaciri de köyün bulunduğu alana yerleşmesiyle köyümüzün temelleri atılmaya başlanmış ve günümüze kadar gelinmiştir.
Köyümüz Tokat'a 30 km uzaklıkta olup il merkezine göre güney doğu konumunda yer alır. Köroğlu Dağı ve Kavaklı Tepelerinin çevrelediği alanda yer alan köyümüzde 35 civarı hane yaşamaktadır.
Köyümüz Fırındere, Akyurt, Geynik, Çayören, Beşören, Arapören, Güneykaya, Demirözü, Semerci ve Aydoğdu köylerine yakın ve komşudur.
Köyümüzde tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Köyün rakımı yüksek olduğundan dolayı tarım ürünü çeşitliliği azdır. Köye yerleşilen ilk yıllarda ormanlık bir alanda olan köyümüz coğrafi şartlar ve ekonomik sebepler dolayısıyla ormancılık faaliyetleri neticesinde önemli sayılacak düzeyde orman alanı kaybetmiştir
Köyümüzde hava durumu kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kurak şeklindedir. Değişen iklim şartları dolayısıyla köyümüzde görülen soğuk havalar son yıllarda etkisini kaybetmeye başlamış ve daha ılıman bir hava hakim olmaya başlamıştır.
Köyde genç nüfus neredeyse hiç kalmamıştır. Köy nüfusu iş imkanları, eğitim, sağlık gibi etkenlerle büyük şehirlere göç etmiştir. Eskiden aktif olan köy okulu ve sağlık ocağı günümüzde aktif değildir. Köyümüzde bulunan camii'de Diyanet tarafından görevli bir imam görev yapmaktadır.
Köye Tokat merkezden ulaşılan yol asfalt olmakla beraber dağlık ve virajlı bir yapıya sahiptir. İçme suyu ve kanalizasyon altyapısı bulunan köyümüzde elektrik ve telefon hattı vardır. Rakım olarak yüksek bir bölgede olan köyümüzde cep telefonu vericileri tam ve geniş bir alanda çekim sağlamamaktadır.
Kafkas göçmeni olan köyümüzde kabardey kökenli aileler çoğunluktadır. Bastı, şipsi, keşkek, psihalve, velibah, kabin köyün meşhur yemekleridir. Köyde süt ürünü olarak peynir, tereyağı ve çökelek yapımı yaygındır.
Köyden göç etmiş müteşebbisler tarafından köye son zamanlarda yatırım yapılmıştır. Bu yatırımlar hayvancılık çiftliği ve su dolum tesisidir.
BATMANTAŞ GÖLETİ YAPIMI
Tokat Batmantaş Barajı’nda Çalışmalar Tüm Hızıyla Devam Ediyor
DSİ Tokat’da yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Tokat’ta tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır.
DSİ olarak son 14 yılda Tokat'ta 3 baraj inşa ettik. 90.000 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 80 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 141 derenin ıslahını tamamladık.
Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Tokat ilimizde nasibini almaktadır.
Bu kapsamda; çalışmaları hızla devam eden Tokat Merkez Batmantaş Barajı’nın tamamlanması ile 1.460 dekar zirai arazi sulamaya kavuşacak ve Batmantaş Köyü’nün taşkın riski azaltılacaktır.
Temelden yüksekliği 31 metre olan Tokat merkez Batmantaş Barajı’nın tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 1.770.000 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.